LHC@home

CERN in 3 minutes
[video:http://www.youtube.com/watch?v=cJFllPVIcpg width:300 height:300]

Home: http://lhcathome.cern.ch/lhcathome/

Inscripció des de Boinc-manager: http://lhcathome.cern.ch/lhcathome/

Impulsor: CERN (European Organization for Nuclear Research)

Àrea: Física

Objectius:
CERNEl Gran Col·lisionador d'Hadrons (Large Hadron Collider, LHC) és un accelerador de partícules al CERN, està situat entre les fronteres de França i Suïssa, al nord-oest de la ciutat de Ginebra.

Es va posar en funcionament el 10 de setembre del 2008, lamentablement el 19 de setembre un error en un petit nombre d'imants superconductors va aturar la recerca. Serà necessària una llarga reparació tècnica, fruit de la qual no es preveu reiniciar els activitats abans de la primavera de 2009.

El LHC és en un túnel de 27 km de circumferència (en el lloc on estava l'accelerador LEP), soterrat 50-175 m dins d'un túnel, feixos de protons i de nuclis seran accelerats a velocitats properes a la de la llum i es faran col·lidir a energies al centre de masses de fins a 14 TeV. Això permetrà reproduir condicions de densitat d’energia molt grans, properes a les dels instants primerencs de l'univers, el Big Bang. D'aquesta manera, es podrà estudiar l'origen de la matèria, posant a prova el model estàndard de física de partícules, és a dir, la teoria vigent que explica el comportament de les partícules elementals i que requereix ser posada a prova per comprovar la seva validesa.

L'acceleració i la col·lisió de partícules a alta energia genera una informació enorme que és detectada per quatre aparells. Els detectors envien aquesta informació a una sèrie centres de computació repartits per Europa, Àsia i Amèrica que emmagatzemen i processen les dades. Un d'aquests centres és el PIC, centre tecnològic participat per la UAB, la Generalitat de Catalunya i l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE).