QUÈ ÉS?

Què és?

INTRODUCCIÓ. La majoria dels ordinadors actuals només aprofiten un 5% de la seva capacitat de càlcul, creiem que el 95% restant es pot aprofitar per calcular i col·laborar en projectes científics relacionats amb malalties, astronomia, matemàtiques, predicció del clima, etc... Un ordinador és una màquina capaç de fer milions d'operacions per segon i, si no s'aprofita al 100% és com tenir l'aixeta oberta tot el dia deixant que l'aigua s'escoli pica avall. Queden enrere aquells dies quan li demanàvem a un PC qualsevol acció i podies anar a fer un cafè tranquil·lament.

RESUM. Hi ha un excedent de procés de càlcul que juntament amb l'interconnexió mundial d'Internet permet "repartir" tasques a milers d'ordinadors d'arreu i treballar en paral·lel en benefici de tots. La comunitat científica cada cop s'orienta més cap a a la computació distribuïda per a fer simulacions i estalviar anys de proves, s'estima que només un 1 % dels ordinadors del món participen en projectes de càlcul distribuït. Per tant, encara queda molta gent per convèncer, la suma del potencial dels membres de BOINC supera el super ordinador més potent del món TOP500.

BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) és un sistema no comercial de computació voluntària, desenvolupat inicialment pel projecte SETI@home, ara usat en diverses aplicacions, en àrees com les matemàtiques, física i química, medicina, biologia molecular, climatologia i astronomia. És una manera per la recerca d'utilitzar, a través d'Internet, l'enorme poder de procés que tenen els ordinadors personals d'arreu del món.

BOINC va ser desenvolupat per un equip situat a Califòrnia (Space Sciences Laboratory at the University of California, Berkeley) liderat per David Anderson impulsor de SETI@home. BOINC està finançat per National Science Foundation. El software és gratuït i de codi obert sota llicencia GNU (General Public License), pot ser utilitzat per companyies privades, que utilitzen aquesta plataforma per la seva pròpia recerca i que inclourem en el llistat com “No recomanats”.