Galaxy Zoo (No és un projecte Boinc)

Galaxy Zoo (No és un projecte Boinc)

Home: http://www.galaxyzoo.org/

Inscripció des de Boinc-manager: Es requereix examen http://www.galaxyzoo.org/Trial.aspx

Impulsor: Àrea: Astronomia/Astrofísica

Com participar: Consisteix en observar atentament les característiques d'una galàxia espiral i el·líptica, hauria de ser fàcil distingir-ne la diferència a primer cop d'ull, per tal de classificar-les.

Objectius:

Les galàxies, composades de milions d'estrelles son com fars que il·luminen les regions més distants de l'univers. No totes les galàxies son iguals, es presenten sota formes de les més variades, grans, petites, joves, vermelles o blaves, regulars o irregulars, lluminoses o feblement lluminoses, en rotació o estàtiques, rodones, ovals, des de fa un segle els astrònoms discuteixen la manera de classificar les galàxies, Edwin Hubble va realitzar la primera divisió; les galàxies que tenen forma de pilota de futbol americà "eliptiques" i les que semblen un remolí "espirals", 80 anys desprès la principal discussió entre la comunitat científica, es de conèixer la relació que hi ha entre elles, com es transformen. Des de simulacions teòriques els astrònoms han constatat que la fusió de galàxies espirals pot produir una galàxia el·líptica, i que una galàxia el·líptica pot devenir espiral per acreció d'estrelles i gas durant la seva vida.

Que es pot fer? Perquè no mirem les galàxies per veure com evolucionen? Les galàxies evolucionen sobre milions d'anys, no podem fer-ne el seguiment per qüestions biològiques. De manera que ens cal observar el registre fòssil de les galàxies que ens envolten, passa per l'anàlisi d'imatges que ens proporcionen les tecnologies modernes, per recollir el màxim de detalls possibles. Els astrònoms han passat una part important de temps observant una centena de galàxies i nombroses etapes de la formació encara son un misteri. Es dona el cas de que el cervell humà encara és millor que un ordinador per classificar si una galàxia és espiral o el·líptica, així doncs l'inspecció visual humana és necessària en aquest projecte, i no un centenar sinó més d'un milió, hi ha més galàxies a observar que astrònoms especialitzats. Necessitem milers de persones per fer atenció a aquestes imatges de galàxies per classificar-les.

Què ens pot aportar aquest estudi? Els cosmòlegs que estudien l'origen i les propietats de l'univers, poden aprendre molt de l'observació de galàxies, i en particular, de la rotació, angle de velocitat, acceleració i direcció, depèn de com han estat formades, de la presència de camps magnètics o de l'atracció gravitatòria d'altres estructures. Les galàxies es formen per l'enfonsament gravitacional de núvols de gas en rotació, la gravidesa formarà la força necessària per guardar el gas en l'orbita rotatòria de la galàxia. Gràcies al braç espiral, el sentit de rotació de les galàxies es fàcilment observable, (en sentit o contra les agulles del rellotge), pensem que les galàxies properes s'han format a partir del mateix núvol de gas original, per conseqüent, comparteixen propietats semblants a la nostra, començant per l'eix de rotació, com no hi ha un sentit ni direcció única al univers, s'hauria de demostrar que hi ha tantes galàxies que giren a favor com en contra de les agulles del rellotge. El professor Michael Long de d'universitat de Michigan sosté la idea de que hi ha un sentit preferent a les galàxies, però aquesta hipòtesis està basada sobre l'observació de 1660 galàxies, ens cal un nombre molt més important per avaluar l'importància d'aquest efecte.